OPVATTINGEN

1. ZELFMANAGEMENT

De mate van zelfkennis (bewustzijn over jezelf) en zelfmanagement beïnvloeden de effectiviteit van alle interactie.

Met zelfkennis bedoel ik bewustzijn over je denken (hoofd), maar ook het waarnemen van je intuïtie (hart), en het specifiek voelen (buik).

Daar waar het zelfmanagement betreft, gaat het mij om het kunnen (h)erkennen, en hanteren van deze drie (denken, weten, voelen) tegelijkertijd, zonder dat je een van deze aspecten veronachtzaamt. Naar mijn opvatting laat je namlijk dan jezelf in de steek waardoor de interactie slechts plaatsvindt met een deel van je. En dat levert naar mijn ervaring ineffectieve interactie, dus ineffectieve communicatie, op.

2. LEIDERSCHAP & SAMENWERKING

Leiderschap gaat over strategie, organisatie en operatie. Dit betekent enerzijds op het terrein van de strategie richtinggevend, anderzijds op de terreinen van de organisatie en operatie met name voorwaardenscheppend zijn. Doel: medewerkers optimaal mobiliseren.

En met mobiliseren bedoel ik niet: ‘voor je karretje spannen’, maar op basis van afstemming en contact energie genereren. Een energie die zowel de doelen van de medewerker als de organisatiedoelen dient. En-En i.p.v. Of-Of.

Op het moment dat de manager/leidinggevende in staat is met medewerkers te 'levelen'- dat betekent in staat is ‘gewoon’ zijn eigen mening ook eens even te parkeren, te willen weten, ‘de kern’ te benoemen en daarover in gesprek te gaan- dan komt er ontspanning, ligt de kern op tafel en komt aan beide zijden de broodnodige energie vrij. Dan wordt aan beide zijden winst behaald, iets toegevoegd én, niet onbelangrijk, lol gegenereerd.

Laten we vooral beseffen dat er een ‘ik’ en ‘een ander’ is. Het ‘wij’ ligt daar ergens tussenin. En dat ‘wij’ ontstaat pas als zowel de ik als de ander mee mag doen en serieus wordt genomen in z’n belangen en zienswijze.

3. ONTWIKKELING & BEÏNVLOEDING

Ik geloof dat ieder mens van nature de wens heeft het beste uit zichzelf te willen halen. Door de dingen te doen die je leuk vindt, waar je goed in bent, die je energie geven, waardoor je in je kracht komt te staan. Daarmee in contact komen gaat met vallen en opstaan, door vlieguren te maken en daarvan te leren. Van buiten naar binnen en binnen naar buiten, van denken naar voelen naar weten. Cyclus van concreet ervaren, reflecteren, abstraheren, actief experimenteren.

Wat mij betreft bestaat er alleen ‘verandering’ als een structuur wordt omgegooid of als iemand iets geheel anders gaat doen in zijn leven. De rest noem ik ontwikkeling. Ontwikkeling vanuit bewustwording, met een verschuiving van perspectief tot gevolg.

Bewustwording van het ik, van de ander, ten aanzien van het wij én bewustwording ten aanzien van (al dan niet gezamenlijke) doelen en processen.

Daar waar men bewust is, kan men gaan beïnvloeden. Anders niet (dan heet het ‘overtuigen’).

Neem contact op